Skip to main content

Zafferano di Navelli

februari 5, 2023

Wist je dat de saffraan bloem zijn origines heeft in het Midden-Oosten.Deze bloem is rond het jaar 1300 na Christus ingevoerd geweest in Italië door een pater genaamd Santucci. De productie van deze wonderbaarlijke bloem ging heel snel en breide zich zeer ver uit in het land.In de loop der eeuwen ging de productie stilaan verloren door vele gebeurtenissen en  werd de productie meer geconcentreerd in Aquila Abruzzo en vooral in het dorp Navelli.Navelli is dan ook de enigste plaats in heel Italië waar deze bloem in de beste omgeving zit om een superieure kwaliteit te bekomen en dit nog altijd tot op de dag van vandaag.De bloem van saffraan is paars,de stempels zijn rood van kleur en is van deze dat men de saffraan van maakt.Deze specerij was in de oudheid niet alleen gekend voor culinair gebruik maar ook voor zijn medicinale eigenheid als antipasmodicum,emmenagogo en werd het gebruikt ook tegen allerlei kwalen.De saffraan die geproduceerd wordt in Navelli is benoemd tot de beste saffraan ter wereld  voor zijn exclusieve kwaliteit.Voor 1 kilo saffraan te bekomen dient men 250.000 bloemen te plukken en dit nog met de hand en heeft een 500 man uren nodig.In 2004 werd werd de saffraan van Navelli Europees erkend met een DOP (Beschermde benaming van origine) Zafferano Dell’Aquila.In de industrie vind men vaak imitaties van saffraan in poedervorm die dan worden bekomen van andere soorten bloemen.vb: de Chartamus tinctorius,Ligule di calendula officinalis, Punica granatum,Papaver roas,stempels van crocus vernus hill etc…